- Konu Başlıkları
- Anadolu’nun Zengin Yemek Kültürü - Kapadokya'nın Meşhur Yemekleri
- İç Anadolu’nun Zengin Mutfağı - Kapadokya Yemekleri
- Kapadokya’da Ne Yenir? – Tadına Doyulmaz Kapadokya Yemekleri
Anadolu’nun Zengin Yemek Kültürü - Kapadokya'nın Meşhur Yemekleri
Ünü Türkiye’yi aşan Kapadokya yemekleri Kapadokya turları ile sizi bekliyor… Kapadokya’da ne yenir, nerede yenir diye soracak olursanız cevabı bu sayfada…
Birbirinden lezzetli sofralar, geleneksel yöntemlerle hazırlanan yemeklerle donatılıyor. Kırmızı etler, yeşil sebzeler, hepsi Kapadokya’nın muhteşem manzaralı restoranlarında! Kapadokya yemekleri ile tadına doyamayacağınız bir tatil geçireceksiniz.
Kapadokya yemekleri İç Anadolu mutfağının geleneksel özelliklerine göre hazırlanıyor. Yöresel lezzet bakımından, coğrafi konum yönlendirici olmuştur. Tarımsal ürünlerin çok çeşitli olmaması sofralara da yansımış, bakliyatla yapılan tatlar ön plana çıkmıştır.
Meşhur Kapadokya yemekleri arasında, bu tahıl ve bakliyat ürünlerinin etle karıştırılarak yapılan lezzetleri sayılmaktadır. Özellikle yapımı zor ve pişirilmesi uzun süren testi kebabıyla çömlek fasulyesi, Kapadokya’nın en meşhur tatlarıdır.
Bunların yanında bölgede gelişmiş olan bir içecek üreticiliği vardır. O da şarapçılıktır. Yer altı mahzenlerinde çok uzun yıllardan beri yapılan ve saklanan şaraplar, ayrıca ekonomik olarak da kente katkı sağlar. Avanos, bu sektörün önemli merkezidir. Kapadokya’da ne yenir sorunuza daha detaylı cevap bulmak için sayfamızı okuyabilirsiniz.
[widget-130]
İç Anadolu’nun Zengin Mutfağı - Kapadokya Yemekleri
Kapadokya’da ne yenir sorunuza cevap vermeden önce sizlere biraz İç Anadolu mutfağı ile ilgili bilgi vermemiz gerekiyor. Kullanılan araç gereçleri, yemek çeşitleri, pişirme yöntemleri, sofra düzenleri, servis usulleri ile tamamen kendine özgü bir mutfak diyebiliriz.
İç Anadolu yöresi yeme içme kültüründe buğday ve bulgur en çok kullanılan ürünlerdir. Un da bunlardan sonra gelir. Koyun eti, yoğurt, patates ve sebzeler (patlıcan, taze fasulye) önemli bir yer tutar. Kuzu tandır, bulgur pilavı, nohutlu yahni, su böreği, mantı, un helvası, sütlaç en çok bilinen lezzetler. Gözleme, en sevilen hamur işi ve Kayseri mantısı dillere destan bir gelenek.
Arabaşı ve ‘peşmani’ ile ziyafet sofralarının vazgeçilmezi tandıra bütün bir kuzu asılması ile hazırlanan ‘çebiç’, fırın kebapları, etli ekmek, peynirli pide ve dahası. Kapadokya yöresel yemekleri sizi çok şaşırtacak…
Kapadokya yemek kültürü de bu coğrafyanın tipik özelliklerini gösterirken sizleri şaşırtacak sürprizler de hazırlayacaktır. Akşamları ışıklandırılan Kapadokya peri bacaları manzarasına karşı kaya otellerinizin restoranlarında tadına doyulmaz lezzetleri deneme imkanınız olacak. Gelin bu fırsatı kaçırmayın!
Kapadokya’da Ne Yenir? – Tadına Doyulmaz Kapadokya Yemekleri
Kapadokya yemekleri için gideceğiniz kapadokya restoranları bu kültür kentinde en çok uğrayacağınız yerlerden. Sizlere en meşhur Kapadokya yemeklerini sıraladık. Listemize göz atmanızda fayda var.
Testi Kebabı: Doğranan kuşbaşı etler, karabiber, domates, sarımsak, sivri biberle harmanlanarak testinin içine yerleştirilir. Üzerine tereyağı döküldükten sonra testinin ağzı hamurla kapatılır. Sonra testi ateşin üstünde 2 saat bekletilir. En sonunda kırılarak içindeki muhteşem lezzet açılıp yenmeye başlanır. Kapadokya yemekleri içinde en meşhurlardandır.
Çömlek Fasulyesi: Kuru fasulye, odun ateşinde haşladıktan sonra doğranmış etlerle birlikte bir çömleğin içine konur. Üzerine su dökülür. Önce kısa bir süre közde pişirilir, sonrasında soğan ve salça ilave ettikten sonra da tekrar pişirilir.
Düğü çorbası: Düğü adı verilen ince bulgur ile yapılır. Tereyağı ve salça kavrulduktan sonra su ilave edilir ve içine düğü atılır.
Sütlü çorba: Kaynatılan bulgura süt ilave edilerek hazırlanır. Çok sık tüketilen Kapadokya yemeği turistlerin de beğenisini kazanmaktadır.
Nohutlu yahni: Koyun eti soğanla birlikte kavrulur. Malzemeler nohutla birlikte çömleğe konur. Su ve salça ilave edildikten sonra tandırda pişmeye bırakılır.
Kayısı dolması: Çömlekte yapılan kayısı dolmasında parça etler ve tatlı kayısı kullanılır. Piştikten sonra servis edilir. Zor yapılan Kapadokya yemekleri içinde yer alır.
Gendime: Soğan ve salça tereyağı ile kavrulur. İçerisine yarma eklenir. Diğer yanda kurutulmuş kemik çömleğin altına konur. Üzerine kavrulmuş yarma eklenir ve su koyulur. Tandırda pişirilir.
Dıvıl: Haşlanmış patates bulgur ile yoğrulup küçük köfteler halinde yağda kızartılır. Geleneksel Kapadokya yemekleri arasında yer alır.
Ayva dolması: Ayvaların içi oyulduktan sonra düğü ve kıyma karışımı ile doldurulur. Tepsiye yerleştirilir. Üzerine su ve pekmez dökülür.
Dolaz: İki şekilde yapılabilir. Yumurta, süt ya da su ile un karıştırılır. Yağda kavrulur, servis edilirken üzerine şeker kestirmesi veya bal dökülür.
Ayrıca Kapadokya turu ile gelip meşhur şarapların tadına bakmadan da olmaz. Yemeğinizin yanında açılacak lezzetli bir şarap gününüzü mutlu bir şekilde noktalamanızı sağlayacak. Gelin, siz de yörenin lezzetlerini yakından tanıyın…
[widget-131]