Kapadokya Turları Tatil Home Güzel Atlar Diyarını Keşfet!
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Kapadokya Tarihi - Güzel Atlar Diyarı Kapadokya

Peri Bacaları Şehri Kapadokya 

Kapadokya tarihi ve turistik özelliği ile ülkemizin en önemli yerlerinden biri. 1985 yılından itibaren UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan bu masalsı yöre hayatınızda en az bir kere görmeniz gereken yerlerin başında geliyor.

Kapadokya, İç Anadolu Bölgesi’nde Nevşehir ili sınırları içerisinde kalan, yaklaşık olarak 5500 kilometrekarelik bir alanı kapsayan tarihi bir yöredir. Ürgüp, Göreme ve Avanos ilçelerine daha yakın olan Kapadokya güneyde Niğde, batıda Aksaray, doğuda Kayseri, kuzeyde de Kırşehir illeriyle çevrelenmiştir. Kapadokya tarihi bu coğrafyanın tipik kaderini yansıtmaktadır.

Kapadokya’nın turistik yerleşim yerlerinde yaz nüfusu 100 bini aşmaktadır. Bölgede turizm en önemli geçim kaynağı halini almıştır. Her hafta sonu ve bayramlarda otobüsle ya da uçakla yapılan Kapadokya turları bölgeyi kalkındırmış ve ekonomisine ciddi katkılar sağlamıştır.

Ulaşım yönünden de çift havaalanı imkanı olan yöreye hem 50 km uzaklıktaki Nevşehir havaalanından hem de 100 km mesafedeki Kayseri havalimanından servis, taksi ya da transfer hizmeti alınarak gelinebilmektedir.

 

Görsel Bir Şölen: Peri Bacaları – Kapadokya Tarihi 

Kapadokya deyince ilk olarak peri bacaları akla gelir. Bunun yanında bölgede aslında çok eski ve önemli büyük bir tarih yatmaktadır. Dünyada eşi benzeri olmayan yeryüzü şekilleri, mağaralar, kayalıklar içine yapılmış kiliseler, vadi ve kanyonlar burayı anlatan, milyonlarca yıl önce doğa hareketleriyle oluşmuş şekillerdir. Kapadokya tarihi coğrafi olaylardan bağımsız değildir.

Peki, Peri Bacaları nasıl oluştu? 3. jeolojik zamanda Torosların yükselmesi ile yanardağlar faaliyete geçer. Göllüdağ Nevşehir çevresine lavlar püskürtür. Oluşan tüf tabakasının üstü sert bazaltlarla örtülür. Yağmurlar ve rüzgarlarla yumuşak tüfler aşınarak şapkaları bulunan konilere dönüştüler. Halk arasında bu garip şekle Peri Bacaları ismi verilir. Şimdilerde bu oluşum yerli ve yabancı turistlerin bölgeye akın etmesinin nedeni olmaktadır.

[widget-130]

Masal Gibi Bir Tarih – Kapadokya Tarihi 

Hasan Dağı’ndan çevreye yayılan lavların soğumasından sonra Kapadokya tarihi de insanoğlu açısından başlamış oldu. Günümüzde şişman kadın heykelcikleri, takılar, çanak çömlek kalıntıları Kapadokya kültürü hakkında bizlere bilgi verir.

Hitit uygarlığına ev sahipliği yapmış Kapadokya tarihi, M.Ö. 1200 yıllarında yakılıp, yıkılarak ortadan kaldırılmıştır. Sonrasında Frigler ve Medler burayı yönetmişlerdir. M.Ö. 547 yılında Anadolu baştan başa Perslerin eline geçince bölgeye, Kaptatuka yani Pers dilinde ‘’Güzel Atlar Ülkesi’’ anlamına gelen bir kelime ile seslenilmeye başlandı.

M.Ö. 333 yılında Büyük İskender Kapadokya’nın güney kısmını ele geçirdi. Diadokhlar tarafından kurulan küçük krallıkların mücadeleleri yaklaşık 300 sene sürdükten sonra Ariarethes ve varisleri kentte hüküm sürdüler. V. Ariarethes sarayına Yunan sanatkar ve bilginlerini getirerek özellikle Mazaka ( Kayseri ) ve Tşyana ( Kemerhisar ) şehirlerini bir Helen sitesi haline getirdi ve Helenistik kültür Kapadokya’ya hakim oldu.

Sonrasında tam bir Roma eyaleti olan ilçe Hıristiyanlığın yayılması ile birlikte önemli din adamlarından Nazianzos’lu ( Nenezili ) Aziz Gregorios ile Nyssa’lı Aziz Gregorios ve Aziz Basileios zamanında pek çok kiliseye sahip olmuştur. Kapadokya tarihi boyunca inziva yeri şeklinde küçük manastırlar inşa edilmiştir. Hıristiyanlığın serbest olmasından sonra Kapadokya hızla gelişmiş kilise, manastır, keşişhane yapımı sürdürülmüştür.

Bizans’tan Osmanlı’ya Din Merkezi – Kapadokya Tarihi 

İslam dininin yayılması ile birlikte keşişlerin putperestlik derecesindeki ikonlara tapma eğilimi tepkiye yol açıyordu. Hatta bir dönem dini resimler yasaklanmış, kilise ve manastırlar kapatılmıştır. Kapadokya’da kilise yapımları XIII. yüzyıla kadar devam etmiştir. 1071 yılında Selçuklular bölgeye yerleşince hoşgörülü bir şekilde iki dinin halkı birlikte yaşamışlardır.

Bu hoşgörünün neticesinde Zelve ve Soğanlı’da çok sayıda kilise yapıldığı görülür. 400’den fazla oldukları tahmin edilmektedir. Mağara içlerine yapılanlar çoğunluğu oluşturmuştur. Kapadokya tarihi içinde önemli yeri olan bu yapılar Kapadokya turları ile herkesle paylaşılır.

Selçukluların dağılmasından sonra Osmanlı büyüyüp güçlenmiş ancak yine de dini bir baskı uygulamamıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra 1924 yılında yapılan nüfus mübadelesinden sonra Hıristiyanlar bölgeden ayrılmıştır.

Kapadokya’ya Nasıl Ulaşırsınız? – Kapadokya Tur Avantajları

Kapadokya ulaşım açısından farklı alternatiflere sahiptir. İç Anadolu’da merkezi bir konumda yer alan Kapadokya’ya uçakla, otobüsle ve kendi aracınızla gelebilirsiniz. Ayrıca tur firmaları da ulaşım ihtiyaçlarınızı karşılayarak size güzel bir gezi programı hazırlarlar.

Kapadokya turları ile siz de bu mistik tarihi gözlemleyebilirsiniz. Tur firmaları yılın hemen hemen her dönemi gezi programları oluşturuyor. Tek başınıza gelmeyi denediğinizde hem daha çok para harcar hem de gezilecek yerlere ulaşım konusunda sorun yaşayabilirsiniz. Bu nedenle firmaların sunduğu fırsatlardan yararlanmanız en mantıklısı.

[widget-131]

Yorum Yap

Rezervasyon Yap
Rezervasyon Yap +90 (850) 532 33 98